Wydarzenia

WARSZTATY WYTWARZANIA ZDROWEJ, REGIONALNEJ I TRADYCYJNEJ ŻYWNOŚCI

„Tradycyjnie, naturalnie i regionalnie z seniorami” pod taką nazwą realizowany jest projekt przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „Otwarte Drzwi” w partnerstwie z Miejskim Ośrodkiem Kultury w Korszach oraz przy wsparciu finansowym Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

W projekcie biorą udział seniorzy z Gminy Korsze.

- „Jednym z działań projektowych to warsztaty kulinarne, które odbyły się w gospodarstwie agroturystycznym. W ramach projektu seniorzy wzięli udział w wytwarzaniu zdrowej, regionalnej i tradycyjnej żywności, wysokiej jakości o charakterze regionalnym. Uczestnicy zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu i obróbki wędlin oraz wytwarzaniem czterech potraw o charakterze regionalnym, historycznym powiązanym z Warmią i Mazurami” – mówi Tomasz Lenkowski prezes KSSK „Otwarte Drzwi”.

Seniorzy pod okiem szefowej kuchni Pani Jadwigiprzygotowali plińce z pomoćką, dzyndzałki z hrećką i skrzeczkami, farszynki mazurskie, zupę warmińską. Ponadto zapoznali się z tradycyjnymi recepturami wyrobu kaszanki, kiełbasy i salcesonu orazwzięli praktyczny udział w ich wytwarzaniu.

- „Realizacja zadania przyczyni się do trwałego zwiększenia aktywności społecznej osób w wieku emerytalnym. Działania podjęte w projekcie oprócz efektu aktywizacyjnego przyniosą wymierne rezultaty edukacyjne. Zwiększy to ich świadomość konsumencką” – dodaje Tomasz Lenkowski.

W ramach projektu przed nami jeszcze: dwa spotkania z dietetykiem oraz realizacja czterech odcinków programu kulinarnego.

Projekt współfinansowany ze środków Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Tekst i fot.: Organizatorzy

  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 2
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 3
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 36
  • 37
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9