Wydarzenia

WEGAŃSKIE WARSZTATY W KORSZACH

03Wrz202113:59

WEGAŃSKIE WARSZTATY W KORSZACH

 Udostępnij

Pod koniec sierpnia w sali Miejskiego Ośrodka Kultury w Korszach odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem: „Roślinna kuchnia ze świata – moc strączków”. Organizatorem wydarzenia był Lokalny Ośrodek Wiedzy i Edukacji w Kętrzynie a współorganizatorami Miejski Ośrodek Kultury w Korszach oraz Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „Otwarte Drzwi”.

Ekspertem, który wprowadził wszystkich uczestników w świat kuchni wegańskiej była Patrycja Wąsikowska. Podczas warsztatów powstało sześć pysznych dań! Na stołach zagościły:

Przystawka: wegański smalec z fasoli w dwóch odsłonach – ukraiński z cebulą i jabłkiem oraz francuski z porem i czarnuszką (podany z pieczywem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką);

Zupa: miętowo-cytrynowy krem z soczewicy z Turcji;

Drugie danie: Indyjskie aromatyczne curry z cieciorki;

Podwieczorek: Hummus z kuminem – izraelska pasta podana ze świeżymi warzywami;

Dodatek: Majonez bez jajek z wykorzystaniem wody z cieciorki;

Deser: Mousse au chocolat – francuski mus mocno czekoladowy.

Uczestnicy warsztatów byli zachwyceni smakami dań a wielka dawka inspiracji i pomysłów z pewnością będzie wykorzystana we własnej kuchni.

Tekst i fot.: MOK Korsze

  

  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 2
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 29
  • 3
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 4
  • 40
  • 41
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9