W ostatnich dniach odbyły się warsztaty wypieku chleba metodami tradycyjnymi. W warsztatach wzięło udział ponad 20 seniorów z Klubu Seniora „Bratek” działającego przy Miejskim Ośrodku Kultury w Korszach.
Warsztaty chlebowe, czyli warsztaty pieczenia chleba. Według źródeł historii, pierwsze bochenki chleba wypiekano już 10-11 tysięcy lat temu. To dowód na to, że zajmuje on specjalne miejsce w życiu ludzi. I nie tylko pełni funkcję zaspokajania głodu, ale także jest elementem kultury i często przedstawia się go w formie symbolicznej.
Warsztaty przeprowadziła wieloletnia szefowa kuchni jednej z lokalnych agroturystyk.
Seniorzy dowiedzieli się jak przygotować zakwas i poznali tajniki wypieku chleba. Warsztaty przeprowadzone pod profesjonalnym okiem składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. Niewątpliwie największą radość sprawiało uczestnikom przygotowanie ciasta do wypieku i formowanie chleba.
Ponad 20 osób wzięło aktywnie udział w pracach wytwarzania i wypieku chleba. Tradycyjny chleb biały, razowy, z dodatkami takimi jak orzechy cieszył oczy i podniebienia uczestników zajęć. Najwyższej jakości składniki stosowane przy wytwarzaniu chleba dały wymierne efekty. Chleb wypieczony podczas warsztatów charakteryzuje się lokalnymi i zdrowymi składnikami. Pieczywo bez konserwantów, ulepszaczy, chemii to recepta na długie i zdrowe życie.
Dziękujemy firmie EDP Renewables za wsparcie finansowe realizacji warsztatów.
Tekst i fot.: MOK Korsze