Pod koniec sierpnia w sali Miejskiego Ośrodka Kultury w Korszach odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem: „Roślinna kuchnia ze świata – moc strączków”. Organizatorem wydarzenia był Lokalny Ośrodek Wiedzy i Edukacji w Kętrzynie a współorganizatorami Miejski Ośrodek Kultury w Korszach oraz Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „Otwarte Drzwi”.
Ekspertem, który wprowadził wszystkich uczestników w świat kuchni wegańskiej była Patrycja Wąsikowska. Podczas warsztatów powstało sześć pysznych dań! Na stołach zagościły:
Przystawka: wegański smalec z fasoli w dwóch odsłonach – ukraiński z cebulą i jabłkiem oraz francuski z porem i czarnuszką (podany z pieczywem, ogórkiem kiszonym i rzodkiewką);
Zupa: miętowo-cytrynowy krem z soczewicy z Turcji;
Drugie danie: Indyjskie aromatyczne curry z cieciorki;
Podwieczorek: Hummus z kuminem – izraelska pasta podana ze świeżymi warzywami;
Dodatek: Majonez bez jajek z wykorzystaniem wody z cieciorki;
Deser: Mousse au chocolat – francuski mus mocno czekoladowy.
Uczestnicy warsztatów byli zachwyceni smakami dań a wielka dawka inspiracji i pomysłów z pewnością będzie wykorzystana we własnej kuchni.
Tekst i fot.: MOK Korsze